X

    Trenger hjelp?

    Betennelse


    Betennelse i piercinger

    Piercinger er mer populære enn noensinne, og det er ikke bare unge mennesker som får dem lenger. Av den grunn vil det også være flere henvendelser i helsevesenet fra folk som opplever infeksjoner i deres piercing. Heldigvis er de fleste infeksjoner små og harmløse, og vil ofte kunne løses med riktig rengjøring, men det er også tilfeller hvor det er nødvendig å oppsøke legen for behandling.
    Det er ikke utført store studier som med sikkerhet kan fastslå hyppigheten av infeksjoner, men man vet at spesielt ørepiercinger er sårbare. Dette skyldes at de oftest lages i bruskvev, som ikke har den samme elastisiteten og blodtilførselen, og derfor er mindre egnet til å bekjempe eventuelle infeksjoner, samt at de leges mye langsommere enn andre vevstyper.

    Årsaker til betennelse

    En ny piercing er et åpent sår som står åpent i flere uker etter at den er laget, og i den perioden kan bakterier trenge inn i såret og forårsake en egentlig infeksjon. Derfor er det viktig å gjøre alt du kan for å forebygge en eventuell infeksjon på best mulig måte. Det er flere ting du bør være spesielt oppmerksom på.
    1. Velg den riktige pierceren: Dette er uten tvil det viktigste stedet å starte og definitivt der du bør prioritere tiden din mest. Det er sjelden lovregulering på dette området, og derfor kan i prinsippet alle og enhver kalle seg piercer, siden det ikke er en beskyttet tittel. Sørg for at stedet du besøker har god hygiene, sterile prosedyrer som for eksempel sterilisert utstyr, engangsnåler og riktig personlig hygiene. Du må også sørge for at smykkene som brukes, er egnet for implantat, slik at du ikke blir piercet med smykker som ikke kan tåle å være i en helende piercing.
    2. Feil ettervern: Dette er ofte årsaken til infeksjoner, og det kan både være feil rengjøringsprodukter, men også feil håndtering av den nye piercingen. For eksempel kan det å berøre smykket med skitne hender ofte føre til infeksjon, da det på denne måten overføres bakterier fra hendene til den nye piercingen. Under våre ettervern-instruksjoner finner du en guide til våre anbefalinger.

    Hva som er normalt og når du bør kontakte legen din

    Det er vanskelig å skille når din piercing oppfører seg normalt og når du bør kontakte legen din. Hvis du er usikker, bør du alltid kontakte din piercer for råd og veiledning, da infeksjoner som ikke forsvinner av seg selv innen kort tid, bør vurderes av en lege med hensyn til behandling.

    Når en piercing er ny, er det helt normalt at den er hoven, rød, øm og at det kommer en klar eller gulaktig væske fra piercingen. Det er en helt normal reaksjon for en ny piercing, og du trenger ikke bekymre deg for det. Spesielt piercinger i brusk og orale piercinger, som for eksempel tungepiercinger, kan hovne opp og være svært ømme i begynnelsen. Sørg for å rense nøyaktig som pierceren har sagt, og unngå å følge råd fra venner og bekjente som ikke er eksperter på området.

    Du bør oppsøke legen din hvis:

    • * Din piercing er voldsomt hoven og øm utover det vanlige (spesielt hvis den er mer enn noen få uker gammel)
    • * Væsken som siver fra din piercing er tykk, grønn, gul eller grå og lukter vondt
    • * Området som er rødt rundt smykket blir større og større
    • * Hvis du opplever symptomer og samtidig tar steroider, eller har en kronisk lidelse som for eksempel diabetes
    • * Hvis symptomene varer en uke eller mer, eller hvis de blir betydelig verre
    • * Hvis du får feber, frysninger, kvalme, oppkast, blir forvirret eller svimmel (husk at dette også kan skyldes andre ting enn din piercing)

    Hvordan en infeksjon bør behandles:

    Hvis du får en infeksjon i din piercing, er det i de fleste tilfeller mulig å behandle den uten å fjerne smykket. Det er sjelden smykket i seg selv som skaper problemet, men bakterier som kommer utenfra. Det kan imidlertid være nødvendig å bytte til et smykke av en annen størrelse eller type for å håndtere problemet. I tillegg kan det dannes en bakteriefilm på smykket som har sittet i piercingen, noe som også kan løses ved å bytte til et nytt, sterilt smykke.

    En piercing kan av og til bli rød, øm og hoven uten at det nødvendigvis skyldes en infeksjon. Dette kan for eksempel skje hvis smykket blir fanget i noe, du får en støt mot smykket, eller du på annen måte irriterer piercingen. Derfor er det viktig å prøve å rense med varmt saltvann i noen dager i begynnelsen, og eventuelt kontakte din piercer for å få dem til å vurdere den. Ofte kan problemet løses uten at du trenger å oppsøke legen.

    Hvis du opplever noen av de symptomene som er beskrevet som bekymringsfulle tidligere på siden, bør du selvfølgelig kontakte legen din. Dessverre er ikke alle leger like "piercing-vennlige", så det er viktig at du prøver å finne en som også forstår at du ønsker å beholde piercingen din.

    Det er noen viktige ting å understreke:

    Det er viktig å beholde smykket i, da det hjelper med å holde såret åpent, slik at kroppen selv kan drenerere sårvæsken bort fra piercingen. Hvis smykket fjernes, vil hullet lukke seg, og det kan i verste fall føre til dannelse av en byll.

    Varme saltvannsbad kan hjelpe med å drenerere væske fra piercingen og lindre problemet.

    Baktroban har vist seg å være svært effektivt i behandlingen av infeksjoner.

    Aksepterer

    Denne siden bruker informasjonskapsler for å forbedre handleopplevelsen din. les mer her