SEPTUM PIERCING
Er en bruskpiercing i nesen som ligger i mellomrommet rett bak nesetippen. Piercingen har vært praktisert i mange hundre år i for eksempel India og mange stammesamfunn. Denne piercingen er en viktig pryd for hinduistiske dansere og visse indianerstammer. Det er spesielt populært i India, Nepal og Bangladesh. I Nepal kalles den en Bulaki og bæres av kvinner fra mange forskjellige etnisiteter, og brukes fortsatt som et symbol på status, tro og religion.
I Australia ble den tidligere brukt som et symbol på overgangen fra gutt til mann blant aboriginere, hvor overgangen også ble feiret med seremonier. Etter seremonien flyttet guttene til en manneleir, hvor de skulle lære å jakte osv. Guttene var typisk mellom 11 og 13 år når overgangen og piercingen fant sted. Når guttene etter mange års trening kunne jakte på egenhånd, ble overgangen feiret ved at guttens far eller bestefar dekorerte skilleveggen deres med en ny pynt, ofte laget av bein fra et byttedyr.
På samme måte som guttene fikk også jentene denne piercingen som en slags overgangsrite fra barn til voksen, men det ble ofte gjort av mannen deres når de giftet seg.
HVORDAN GJØRE EN SEPTUM PIERCING
Selv om det går under navnet bruskpiercing, gjøres det sjelden gjennom selve brusken, men mer i området under, som ofte kalles "sweet spot" av piercere.
Det kan utføres med eller uten bruk av instrumenter, men de fleste piercere bruker minst et mottaksrør eller plugg for å gripe nålen.
Før piercer bestemmer plasseringen, vil området desinfiseres med et egnet produkt. Dette må alltid gjøres, da dårlig hygiene kan føre til infeksjoner i den nye piercingen.
Når området er renset vil pierceren finne det optimale stedet å plassere smykket, og dette gjøres ofte ved å kjenne på området og finne den såkalte sweet spot, som ofte er det ideelle stedet å plassere den nye piercingen.
Når alt er klart, stikkes nålen igjennom i horisontal vinkel, og nålen erstattes til slutt med ønsket smykke.
SLIK RENGJØR DU SEPTUM
Når du får en ny piercing vil det være en risiko for infeksjon, da du bryter gjennom hudens barriere og derfor fjernes kroppens beste forsvar mot inntrengende mikroorganismer. En skillevegg er laget av bruskvev og er derfor mer utsatt enn andre piercinger, da brusk gror langsommere og har dårligere blodsirkulasjon enn andre typer kroppsvev. Det er derfor også veldig viktig å rengjøre piercingen din riktig for å minimere risikoen for infeksjon.
De viktigste tingene er
- Unngå å ta på smykket hele tiden, og rengjør alltid hendene før du gjør det.
- Rens med godkjente produkter som isotonisk saltvann 0,09% daglig så lenge det gror.
- Bytt aldri smykket før det er helt grodd og få en profesjonell piercer til å hjelpe hvis smykket må skiftes før det er grodd.
HVILKE SEPTUM SMYKKER ER DER
Det er mange smykker som kan brukes til en septum, og faktisk er det en av piercingene som passer til de aller fleste smykkedesign. Noen smykkedesign er veldig vanlige, som hestesko og piercingringer, mens andre er mer sjeldne, som buede staver og piercingstaver.
De vanligste er
- Hestesko / Horseshoe kalles også en tyreringer, og er det smykket som de fleste forbinder med en septum piercing. Den er lett å ta av og på, og hos noen kan den til og med skjules ved å vippe den opp i nesen. Den typiske størrelsen for dette smykket er 1,2 mm i trådtykkelse og 8 - 10 mm i diameter, avhengig av hvordan anatomien din er og hvor tydelig du vil at smykket skal være. Du kan imidlertid strekke/utvide hullet dersom du ønsker å bruke et større smykke.
- Piercing Ringer er egentlig samme kategori som en hestesko, men i motsetning til det smykket kan du få dette smykket i flere forskjellige design. Det er for eksempel klikkringer, endeløse ringer og kuleringer. De gir ofte et mer elegant og diskret uttrykk, og finnes i mange forskjellige farger, materialer og design. Den typiske størrelsen er 1,2 mm i trådtykkelse og 8 - 10 mm i diameter.
- Piercing stave / barbells er litt mer spesielle, men kan også enkelt brukes til denne piercingen. Du kan bruke både barbells og curved barbells, og disse designene vil ofte brukes om du ønsker et veldig diskret smykke som er nesten usynlig. Mange kan for eksempel bruke dem hvis de ikke får ta piercing på jobb og derfor ønsker å skjule det.