Årsaker til betennelse
En ny piercing er et åpent sår som står åpent i flere uker etter at den er laget, og i den perioden kan bakterier trenge inn i såret og forårsake en egentlig infeksjon. Derfor er det viktig å gjøre alt du kan for å forebygge en eventuell infeksjon på best mulig måte. Det er flere ting du bør være spesielt oppmerksom på.Hva som er normalt og når du bør kontakte legen din
Det er vanskelig å skille når din piercing oppfører seg normalt og når du bør kontakte legen din. Hvis du er usikker, bør du alltid kontakte din piercer for råd og veiledning, da infeksjoner som ikke forsvinner av seg selv innen kort tid, bør vurderes av en lege med hensyn til behandling.Når en piercing er ny, er det helt normalt at den er hoven, rød, øm og at det kommer en klar eller gulaktig væske fra piercingen. Det er en helt normal reaksjon for en ny piercing, og du trenger ikke bekymre deg for det. Spesielt piercinger i brusk og orale piercinger, som for eksempel tungepiercinger, kan hovne opp og være svært ømme i begynnelsen. Sørg for å rense nøyaktig som pierceren har sagt, og unngå å følge råd fra venner og bekjente som ikke er eksperter på området.
Du bør oppsøke legen din hvis:
Hvordan en infeksjon bør behandles:
Hvis du får en infeksjon i din piercing, er det i de fleste tilfeller mulig å behandle den uten å fjerne smykket. Det er sjelden smykket i seg selv som skaper problemet, men bakterier som kommer utenfra. Det kan imidlertid være nødvendig å bytte til et smykke av en annen størrelse eller type for å håndtere problemet. I tillegg kan det dannes en bakteriefilm på smykket som har sittet i piercingen, noe som også kan løses ved å bytte til et nytt, sterilt smykke.
En piercing kan av og til bli rød, øm og hoven uten at det nødvendigvis skyldes en infeksjon. Dette kan for eksempel skje hvis smykket blir fanget i noe, du får en støt mot smykket, eller du på annen måte irriterer piercingen. Derfor er det viktig å prøve å rense med varmt saltvann i noen dager i begynnelsen, og eventuelt kontakte din piercer for å få dem til å vurdere den. Ofte kan problemet løses uten at du trenger å oppsøke legen.
Hvis du opplever noen av de symptomene som er beskrevet som bekymringsfulle tidligere på siden, bør du selvfølgelig kontakte legen din. Dessverre er ikke alle leger like "piercing-vennlige", så det er viktig at du prøver å finne en som også forstår at du ønsker å beholde piercingen din.
Det er noen viktige ting å understreke:
Det er viktig å beholde smykket i, da det hjelper med å holde såret åpent, slik at kroppen selv kan drenerere sårvæsken bort fra piercingen. Hvis smykket fjernes, vil hullet lukke seg, og det kan i verste fall føre til dannelse av en byll.
Varme saltvannsbad kan hjelpe med å drenerere væske fra piercingen og lindre problemet.
Baktroban har vist seg å være svært effektivt i behandlingen av infeksjoner.