X

    Trenger hjelp?

    Øyenbrynspiercing


    Øyenbrynspiercing

    Bakgrunn

    En øyenbrynspiercing er en av de piercinger som av og til dukker opp. Den fikk sitt virkelige gjennombrudd hos punkbevegelsen på 80-tallet og ble mer mainstream på 90-tallet. Piercingen kan lages med et mangfold av forskjellige smykker og er en av de minst smertefulle piercinger du kan få.

    Plassering

    Det er mange muligheter når det gjelder plassering, men den mest vanlige plasseringen er i den ytterste tredjedelen av øyenbrynet. Den lages ofte loddrett med en liten vinkel til enten høyre eller venstre for å sikre det beste resultatet. Hvis den plasseres for langt ut, kan resultatet se klønete ut, og hvis den er laget med ring i dette området, vil ringen stå rett ut i luften. Hvis den er plassert riktig, skal ringen hvile på området.

    Mange mennesker, spesielt jenter, har smale øyenbryn. Hvis det er tilfelle, kan et mindre smykke brukes for å sikre jevn avstand mellom kulene og avstanden til starten av brynet på begge sider.

    En bøyd stav gir ofte det beste resultatet, da smykkets design følger anatomien godt og dermed reduserer trykket på det omkringliggende vevet.

    En øyenbrynspiercing kan også lages horisontalt. Vanligvis plasseres en horisontal øyenbrynspiercing rett over hårveksten, men det kan også plasseres i selve brynet. Det er også mulig å lage flere øyenbrynspiercinger ved siden av hverandre. Helingstiden for en øyenbrynspiercing er 2-3 måneder.

    Komplikasjoner

    Øyenbrynspiercingen har rykte for å gro ut lett, men faktisk er forekomsten ikke så stor hvis den lages med riktige smykker og plasseres riktig i områder der huden kan støtte vekten av smykket. Ofte vokser piercingen ut fordi smykket plasseres i områder der huden er for stram, eller på personer som ikke har nok hud til å støtte denne piercingen. Smykker som er for tunge for det delikate huden, eller smykker som ikke passer, som for eksempel en rett stav, vil ofte resultere i at piercingen vokser ut.

    Hvis huden er for stram i det området du ønsker piercingen plassert, bør du vurdere å få en annen piercing i stedet, spesielt hvis du er bekymret for å få arr i ansiktet.

    Øyenbrynspiercinger har rykte for å kunne lamme ansiktet. Den største nerven i området er trigeminalnerven, men de små nerveendene som ligger i nærheten, er ansvarlige for følelsen i området, ikke bevegelsen som historiene bygger på. For å treffe en av disse nervene må piercingen lages mye dypere enn normalt, og veldig nær nesen eller huden over pupillen. Av samme grunn piercer vi ikke på disse stedene. Hvis skade skulle oppstå, vil konsekvensen være nedsatt følelse i området, ikke lammelser.

    Det kan også oppstå komplikasjoner hvis det oppstår infeksjon i piercingen, eller hvis smykket ikke er laget av riktig materiale eller har feil størrelse. Mulige komplikasjoner inkluderer:

    • Infeksjon: Dette er en vanlig komplikasjon ved nye piercinger hvis hygieniske prinsipper ikke følges, for eksempel ved å berøre smykket mye eller ikke utføre riktig etterbehandling. Tegn på infeksjon kan inkludere rødhet, varme, hevelse, smerte og puss/væske fra piercingen.

    • Irritasjonsbule: Irritasjonsbuler er vanlige når du får en ny piercing, og små røde buler oppstår ofte i områder med delikat vev rundt smykket.

    • Allergi: En vanlig allergi er nikkelallergi, som kan oppstå hvis du er i kontakt med produkter som frigjør store mengder nikkel. Tegn på nikkelallergi inkluderer kløe, rødhet, små blemmer eller sår. Vi piercer derfor alltid med titan, som er 100% nikkel-fritt og et meget holdbart materiale.

     

    Smykkevalg

    Det optimale smykket er vanligvis 1,2 - 1,6 mm i trådtykkelse og 8-12 mm i lengde. Du kan selv finne riktig smykkestørrelse ved å måle avstanden mellom de to hullene og legge til 0,5 mm. Du bør imidlertid ikke bytte smykke før piercingen er helt grodd (vanligvis etter ca. 3 måneder). Deretter finnes det mange forskjellige muligheter for smykker du kan bruke.

    Det beste materialet å velge vil alltid være materialer godkjent etter ASTM-standarder, for eksempel titan og kirurgisk stål. Det kan imidlertid også være en fordel å bruke mer fleksible materialer som teflon eller PTFE, da disse ikke legger press på piercingen på grunn av sin lave vekt. Samtidig kan disse materialene følge kroppens bevegelser. Du bør unngå produkter som er belagt med for eksempel gull eller titan hvis du allerede har nikkelallergi. Hvis du har en tendens til å danne store arr, er ikke denne piercingen et godt valg, da den har en høy utstøtningsrate sammenlignet med andre piercinger.

    Når brynspiercingen din er helt grodd, kan du bytte smykket til et annet, men dette kan være vanskelig for noen. Ofte skyldes det at man dekker for synet når smykket skal byttes, men det kan også skyldes at speilbildet er omvendt.

    Det er ikke en god idé å bruke altfor store smykker, og det frarådes å strekke (utvide) brynspiercingen. Huden er rett og slett for sart til at dette kan anbefales. Bare de tykkeste øyenbrynene kan bære et stort smykke, og vi anbefaler å holde seg til størrelser på maks 1,2 mm.

     

    Aftercare

    Det anbefales å rense den nye piercingen din daglig med saltvann (natriumklorid 0,9%) til den er helt grodd.

    Saltvann er ikke bare saltvann, så du bør ikke bruke andre saltvannsprodukter som for eksempel kontaktlinsevæske eller øyendråper, da disse ikke er egnet for sårrensing.

     

    • Vask alltid hendene dine før du berører piercingen, da det er bakterier på hendene som helst ikke bør komme i nærheten av piercingen.

    • Rens piercingen din med saltvannsløsningen flere ganger daglig. Hvis piercingen din er plassert et sted med begrenset plass, kan du med fordel bruke et stykke sterilt gasbind fuktet med saltvannsløsningen.

    • Fjern all puss rundt piercing-smykket. Sårvæske er en naturlig del av helingsprosessen, men den kan også samle seg rundt smykket og hindre piercingen i å puste og kvitte seg med mer sårvæske. Hvis du ikke kan fjerne det med gasbind, kan du i nødstilfeller bruke en liten, ren bomull

    Aksepterer

    Denne siden bruker informasjonskapsler for å forbedre handleopplevelsen din. les mer her