X

    Trenger hjelp?

    Navlepiercing


    Navlepiercing guide

    Kroppspiercinger er en morsom og unik måte å sette sitt personlige preg på stilen din, og i dag kan du nesten få hva som helst piercet. Enten du er nybegynner eller erfaren når det gjelder piercingverdenen, er det mye å sette seg inn i, og forvirringen kan være stor med mange spørsmål. Derfor har vi samlet en rekke informasjon som forhåpentligvis kan hjelpe deg på vei i din piercingreise.

    Navlepiercingen er blant de mest populære piercinger, kun overgått av ørepiercinger. Piercinger finnes over hele verden, og populariteten virker ikke å avta. Selv om navlepiercingen vanligvis sees hos yngre kvinner, er det en piercing som utføres av personer av begge kjønn og i alle aldre. Enten du vurderer å få en navlepiercing eller allerede har en og bare søker svar eller informasjon, gir denne guiden alt du trenger å vite om navlepiercingen.

    4 RASKE

    -PLASSERING: Huden over navlen og i sjeldne tilfeller under navlen.

    -PRIS: Ca. 400-500 kr.

    -SMERTESKALA, 1-10: 2-4

    -HELINGSPERIODE: 6-12 måneder, noen ganger lengre

    HISTORIE

    Selv om det er uenighet og usikkerhet om hvor navlepiercingen stammer fra, er det ingen tvil om piercingens popularitet. Navlepiercingen opplevde en markant økning i popularitet på 90-tallet, delvis på grunn av Christy Turlingtons avsløring av hennes navlepiercing under en moteshow i 1993. Men anerkjennelsen for piercingens popularitet går til Aerosmiths musikkvideo for sangen 'Cryin', der den amerikanske skuespilleren Alicia Silverstone får navlen sin piercet av pierceren Paul King. 90-tallets popkultur skapte en trend som, i motsetning til de fleste andre trender, har vedvart og fremdeles er populær 30 år senere.

    PLASSERING & SMYKKE

    Plassering: Navlepiercingen er et smykke som vanligvis plasseres i huden direkte over navlen, men den kan også plasseres i huden under navlen. Sistnevnte er imidlertid sjeldent og har en større tendens til å vokse ut. Hver person er unik når det kommer til anatomi rundt navlen, så det er viktig at hver person vurderes individuelt før piercingen utføres, for å sikre det beste resultatet. Om man egner seg for en navlepiercing har ingenting å gjøre med vekt eller fysikk, men utelukkende individuell anatomi. Dessverre egner ikke alle seg for en navlepiercing. For eksempel kan det være vanskeligere å lage piercingen hvis huden over navlen ikke er fleksibel, siden den har større risiko for å flytte seg eller vokse ut. På samme måte er sannsynligheten for å få en navlepiercing liten hvis man har en utadvent navle, siden det ikke er plass til smykket i navlens naturlige fordypning.

    Før piercingen gjennomføres, er det viktig at navlens form og tilstand vurderes mens du står, sitter og strekker deg. Dette gjøres fordi formen og dimensjonene rundt navlen kan endre seg drastisk mellom de forskjellige stillingene, og dette kan påvirke piercingens plassering og smykkets størrelse.

    Smykke: Når det gjelder smykket, vil smykket som brukes til piercingen også være smykket som vil være der gjennom hele helingsperioden. Det er derfor viktig å tenke nøye gjennom hva slags smykke man ønsker. Standard smykket vil i de fleste tilfeller være en bøyd stav, også kalt curved barbell. Dette gjelder både for piercing over og under navlen. Curved barbell kommer i flere varianter, inkludert med og uten steiner og med og uten anheng. Imidlertid anbefales det ikke å bruke smykker med anheng som det første smykket, da dette øker risikoen for irritasjon og sjansen for at piercingen vokser ut. Et annet alternativ for smykket er en ring. Ringpiercinger kommer også i forskjellige modeller, som kuleringer og uendelige ringer. Hvis du velger å starte med en ring, kan dette imidlertid påvirke piercingens plassering, og hvis du senere ønsker å bytte til en curved barbell, kan dette påvirke utseendet, siden den opprinnelige piercingen ikke nødvendigvis er laget for en ideell plassering av en curved barbell. Det første smykket vil i de fleste tilfeller være laget av materialer som titan eller kirurgisk stål.

    PROSEDYRE

    Før piercingen starter, rengjøres området rundt navlen grundig for å sikre at det ikke kommer bakterier inn i såret. Etter vurderingen av navlen, plasseres to prikker som brukes som retningslinjer for hvor nålen skal føres gjennom. Mageskinnet holdes på plass med en steril tang, etterfulgt av at nålen føres raskt gjennom. Deretter føres smykket gjennom hullet mens nålen fjernes. Til slutt rengjøres området på nytt, og det dekkes med et sterilt plaster. Sammenlignet med andre piercinger, er navlepiercinger mindre tilbøyelige til å blø. De som opplever blødning, opplever vanligvis en raskere helingsprosess, siden god blodtilførsel gjør det enklere for kroppen å hente næring og oksygen til området, noe som er avgjørende for at kroppen kan behandle et sår.

    SMERTE & HELING

    Smerte: En navlepiercing rangerer lavt på smerteskalaen. Selv om smerteterskelen varierer fra person til person, vil en navlepiercing vanligvis rangere lavt på smerteskalaen. Dette skyldes at området rundt navlen ikke har mange nerver, og huden er veldig tynn, noe som gjør det enkelt å trenge gjennom med en nål. På en skala fra 1 til 10 vil en navlepiercing vanligvis ligge mellom 2 og 4.

    Helingsprosess: Navlepiercingen er blant de piercinger som tar lengst tid å heles. Dette skyldes den begrensede blodstrømmen i mageområdet. I tillegg påvirkes magen i stor grad av kroppens naturlige bevegelser og friksjon fra klær. Samlet sett kan dette føre til ubehag, og det krever tålmodighet og dedikasjon å pleie piercingen gjennom hele helingsperioden. Det er viktig å holde området rundt piercingen tørt, da fuktighet kan skape problemer for helingsprosessen.

    Gjennom helingsperioden, spesielt de første ukene, er det helt normalt å oppleve at området rundt piercingen er rødt, ømt, hovent eller lekker væske. Til tross for likhetene, betyr det imidlertid ikke at såret er betent. Dette er symptomer på en sunn helingsprosess. Det viktigste er å følge retningslinjene for riktig pleie. Det kan også hende at piercingen blør litt i dagene etter at den er blitt laget. Dette er på ingen måte farlig og kan rengjøres med en mild såpe.

    Mange opplever at helingsprosessen ikke er en lineær prosess, men at det vil være perioder der piercingen ser ut til å gro fint, fulgt av perioder der det går den andre veien. Dette er helt normalt, og det viktigste i denne prosessen er tålmodighet.

    Det anbefales å bruke bukser med lav midje eller løstsittende klær for å unngå å irritere området og for å tillate lufttilførsel.

    PLEIE

    Riktig pleie eller 'ettervern' er svært viktig både i helingsperioden og etterpå. Dette er avgjørende for at piercingen gror ordentlig, og for å unngå at helingsprosessen forsinkes. Etter helingsperioden er det spesielt viktig for å minimere risikoen for at piercingen støtes ut.

    Noen ganger kan det være mulig å overdrive det gode, og den enkle løsningen viser seg å være den beste. Overrengjøring eller bruk av for mange produkter kan i noen tilfeller være like skadelig som manglende pleie. Det beste rådet er derfor å opprettholde god hygiene, noe som innebærer å alltid vaske hendene grundig før du berører piercingen. Det anbefales å rengjøre piercingen og området rundt den to ganger daglig med saltvannsspray, og deretter sørge for å tørke området grundig med engangs-servietter som kjøkkenrull.

    Her er 7 gode råd for å sikre de beste forholdene for en problemfri helingsprosess:

    -          Unngå svømmehaller og boblebad.

    -          Unngå å berøre piercingen.

    -          Sov på ryggen.

    -          Unngå tettsittende klær rundt piercingen.

    -          Ha på en ren bluse hver dag.

    -          Unngå alkohol nær piercingen.

    -          En sunn livsstil uten tobakk og alkohol forkorter helingstiden betydelig.

    KOMPLIKASJONER

    Det er alltid en mulighet for komplikasjoner når du har med piercinger å gjøre. Dette gjelder både i løpet av helingsprosessen og etter at piercingen har grodd. Den vanligste komplikasjonen som sees når det gjelder navlepiercingen, er utstøting. Dette betyr at kroppen støter ut piercingen, og den vil begynne å vokse ut. Hvis dette skjer, er det viktig å fjerne piercingen, da det ellers kan dannes arr rundt navlen. Det er forskjellige grunner til at dette skjer, men de mest vanlige er: for stram hud, traumer rundt piercingen eller feil pleie, for eksempel bruk av alkoholholdige produkter rundt piercingen. Hvis dette skjer, kan du ta en samtale med pierceren din angående mulighetene.

    Komplikasjoner kan oppstå når du sover på magen, bruker tettsittende klær eller hvis magen bretter og bukter seg mye rundt piercingen. Friksjon, trykk og traumer på området kan skape hevelser, ømhet, røde områder, noe som alt sammen kan bidra til å forsinke helingsprosessen.

    NÅR PIERCINGEN HAR GRODD - SKIFTE AV SMYKKE OG ANDRE MULIGHETER

    Nytt smykke: Når du er sikker på at piercingen har grodd fullstendig (6-12 måneder), er det mulig å bytte smykket. Det finnes en rekke alternativer når det gjelder valg av smykker. Utvalget inkluderer blant annet twist ring, curved barbell, ball ring og endeløs ring. Det mest populære smykket er curved barbell, som kommer i mange varianter både med og uten steiner, samt med forskjellige vedheng. De fleste piercingsmykker er 1,6 mm tykke, og det anbefales ikke å bruke piercingsmykker som er tynnere enn 1,2 mm, da dette øker sjansen for utstøting og andre problemer.

    Hvis du er usikker på om smykket kan byttes, kan du rådføre deg med pierceren din.

    Strekk av piercingen: Selv om det sjelden sees stretching av navlepiercing, er det fortsatt en mulighet, men dette vurderes på individuell basis. Det er blant annet viktig å forsikre seg om at det er tilstrekkelig med vev å jobbe med. Det er imidlertid viktig å merke seg at det kan være vanskelig å finne piercingsmykker i tykkere design, og dette er derfor viktig å vurdere før du begynner med stretching.

    SPORT OG TRENING

    Ved å følge noen enkle forholdsregler, er det fortsatt mange muligheter for å drive med sport og være aktiv. På grunn av piercingens utsatte plassering, er det viktig å beskytte mageområdet rundt piercingen. Dette inkluderer å unngå å gjøre 'fulle' sit-ups, men heller stoppe før huden rundt navlen folder seg for mye. Det er også viktig å dekke til piercingen når du soler deg, da UV-stråler kan bremse helingsprosessen og i verste fall føre til arrdannelse.

    VÆR PÅ DEN SIKRE SIDEN

    Selv om det er en rekke faktorer som kan påvirke helingsprosessen av en navlepiercing, er det viktig å huske på at en vellykket piercing er et resultat av god pleie og riktig ettervern. Å velge en erfaren og profesjonell piercer er en viktig del av prosessen, da dette øker sjansen for at piercingen blir riktig plassert og utført.

    AVSLUTNING

    En navlepiercing er en flott måte å uttrykke din personlige stil på, og med riktig pleie og oppmerksomhet kan den være en vellykket og langvarig tilføyelse til din piercingsamling. Det er viktig å følge rådene og retningslinjene fra pierceren din og sørge for at du tar godt vare på piercingen under hele helingsperioden. Hvis du noen gang er usikker på noe, eller hvis du opplever problemer med piercingen, er det viktig å kontakte en profesjonell piercer eller lege for veiledning og hjelp.

    Vi håper at denne guiden har gitt deg nyttig informasjon om navlepiercingen og hva du kan forvente når du vurderer denne populære piercingsformen.

    Aksepterer

    Denne siden bruker informasjonskapsler for å forbedre handleopplevelsen din. les mer her