Brystpiercing
Bakgrunn
Når mennesker begynte å pierce brystene sine er ikke nøyaktig kartlagt, men denne piercingen fikk faktisk sitt litt morsomme gjennombrudd i vår del av verdenen.
Victoriatidens kvinner på 1800-tallet har historisk blitt ansett som kjedelige og lite åpne for nye motetrender, men faktisk var de noen av de første i Europa som bar denne piercingen.
Ganske tidlig på dette århundret begynte disse modige kvinnene å pierce brystene sine. Motivasjonen var angivelig den flotte formen en brystpiercing ga brystvorten. Selvfølgelig var dette ikke noe man snakket om offentlig, men det var ekstremt populært, spesielt blant de finere kretsene i London.
Imidlertid var ikke alle like begeistret for denne nye "trenden". For eksempel var landets leger forferdet over at kvinnene utsette kroppene sine for dette merkelige påfunnet, men kvinnene fortsatte ufortrødent. Denne anekdoten forteller også litt om menneskers ønske om å skille seg ut og være annerledes, som allerede eksisterte den gangen.
Plassering
Plasseringen avhenger mye av kjønnet til personen som skal bære den. En kvinne har vanligvis større brystvorter enn en mann, noe som gir bedre muligheter for å plassere piercingen i selve brystvorten. Hos menn er brystvorten mindre, og det kan derfor være nødvendig å pierce gjennom området bak brystvorten (areola).
Den typiske plasseringen, uavhengig av kjønn, er ved bunnen av brystvorten i en horisontal posisjon. Den kan imidlertid gjøres både vertikalt og skrått hvis det er ønskelig.
Det er viktig å ikke plassere piercingen bak brystvorten hos kvinner, da dette kan føre til komplikasjoner som for eksempel brystbetennelse.
Hvis du lider av innsunkne brystvorter, kan piercingen bidra til å trekke brystvortene ut igjen, men sørg for å gå til en dyktig piercer som vet hva han/hun gjør, da feil plassering kan føre til brystbetennelse.
Hvis du lider av innsunkne brystvorter, kan problemet ofte løses ved å få en brystvortepiercing. Mange kvinner velger denne løsningen i stedet for vanlig kirurgi, som ofte er svært kostbart.
Hvis brystvorten din fortsetter å trekke seg inn, selv om du har fått en piercing i den, bør du konsultere pierceren din, da dette vanligvis resulterer i at smykket blir støttet ut på grunn av konstant trykk mot smykket.
Hvis du har innsunkne brystvorter, vil sjansene for suksess øke hvis du bruker en bøyd stav, hovedsakelig fordi den minimerer trykket på piercingen. Helingstiden for en brystpiercing er 3-6 måneder.
Komplikasjoner
Det kan oppstå komplikasjoner hvis det oppstår infeksjon i piercingen eller hvis smykket ikke er laget av riktig materiale eller er i feil størrelse. Mulige komplikasjoner inkluderer:
-
Infeksjon: Dette er en vanlig komplikasjon med nye piercinger hvis man ikke følger hygieniske prinsipper, for eksempel å berøre smykket mye eller ikke utføre riktig etterbehandling. Tegn på infeksjon kan inkludere rødhet, varme, hevelse, smerter og puss/væske fra piercingen.
-
Irritasjonsbule: Irritasjonsbuler er vanlige når man får en ny piercing, og de små røde kulene oppstår ofte i områder med følsomt vev rundt smykket.
-
Allergi: En vanlig allergi er nikkelallergi, som kan oppstå hvis man er i kontakt med et produkt som frigjør store mengder nikkel. Tegn på nikkelallergi kan inkludere kløe, rødhet, små blemmer eller sår. Vi piercer derfor alltid kun med titan, som er 100% nikkel-fritt og et ekstremt slitesterkt materiale.
-
Trykksår: Dette kan oppstå hvis smykket ikke er stort nok, da huden rundt piercingen ofte vil hovne opp i helingsprosessen, eller hvis det er vedvarende press på smykket, for eksempel hvis man alltid sover på samme side eller bruker en lue eller et pannebånd som legger press på piercingen.
Brystpiercing for kvinner
Området kan blø i opptil 12 timer etter at piercingen er utført, men stopper vanligvis mye tidligere. Sørg for å bruke en ammeinnlegg eller lignende i BH-en for å beskytte den nye piercingen og BH-en. Det er viktig at BH-en ikke er for stram, da dette kan forlenge helingsprosessen og i verste fall føre til at piercingen blir avstøtt. Hvis den ikke heler skikkelig, kan du bytte til en stav, da dette ofte hjelper.
Under menstruasjonen vil du ofte oppleve at piercingen blir mer øm enn normalt. Dette skyldes de hormonelle endringene i kroppen, som er helt normale under menstruasjonen. Etter menstruasjonen vil følsomheten i brystvorten gå tilbake til det normale.
Brystpiercing og amming
Mange kvinner bekymrer seg for om de kan amme etter at piercingen er utført. Brystvorten har omtrent 15-20 melkekanaler hvor melken strømmer ut, og en piercing blokkerer maksimalt 5 av disse kanalene.
Det er derfor ikke noe problem å amme med en brystvortepiercing. Imidlertid bør du huske å fjerne smykket når du ammer, da det ellers kan føre til at en kule løsner og faller ned i barnets hals.
Det har aldri blitt utført en rapport eller undersøkelse om amming og piercing, så all kunnskap om emnet er basert utelukkende på erfaring og sunn fornuft.
Det er imidlertid viktig å merke seg at en piercing som blir avstøtt, kan danne arrvev som i ekstreme tilfeller kan blokkere mer enn de 5 melkekanalene. Dette kan unngås ved å fjerne et smykke som er i ferd med å bli avstøtt før det er helt ute av kroppen.
Smykkevalg
Vi piercer alltid med titan, da det ikke inneholder nikkel, noe mange mennesker dessverre utvikler allergi for. Samtidig er titan veldig slitesterkt, noe som betyr at smykket tåler vann og mye berøring. Vi anbefaler selvfølgelig kun å bruke smykker laget av materialer som er godkjent for piercinger for å unngå allergier og infeksjoner. Det anbefales å bruke smykker laget av følgende materialer:
- Kirurgisk stål
- Titan
- PTFE
- Ekte gull
- Niobium
Hvis du tidligere har hatt problemer med allergi eller vet at du er allergisk mot nikkel, anbefaler vi IKKE smykker laget av kirurgisk stål eller smykker med belagt overflate, for eksempel gullbelagt eller svart.
Du kan velge mellom mange forskjellige smykker, for eksempel:
-
Rett stav
-
Bøyd stav
-
Kulering
-
Endeløs ring
-
Hestesko
Vi anbefaler en rett stav da den har en tendens til å helbrede mer rett opp. Imidlertid kan du trygt bruke de andre designene uten problemer.
Det er viktig at smykket er laget av et godt materiale som tåler å være i en helbredende piercing. Vi bruker bare trygge materialer som titan, kirurgisk stål 316L, PTFE, osv.
Hvis ønskelig og piercingen er ferdig med å hele, kan du utvide hullet slik at du kan bruke større smykker. Husk imidlertid å konsultere pierceren din før du begynner.
Etterbehandling
Det anbefales at du daglig renser den nye piercingen din med saltvannsløsning (natriumklorid 0,9%) til den er fullstendig grodd.
Saltvann er ikke bare saltvann, så du bør unngå å bruke andre saltvannsprodukter som for eksempel kontaktlinsevæske eller øyedråper, da denne blandingen ikke er ment for sårrensing.
-
Vask alltid hendene før du berører piercingen, da det er bakterier på hendene som helst ikke bør komme nær piercingen.
-
Rens piercingen med saltvannsløsningen flere ganger daglig. Hvis piercingen er plassert et sted uten mye plass, kan du med fordel bruke et stykke steril gasbind fuktet med saltvannsløsningen.
-
Fjern all puss rundt piercingen. Sårvæske er en naturlig del av helingsprosessen, men den kan også samle seg rundt smykket og hindre piercingen i å puste og kvitte seg med mer sårvæske. Hvis du ikke kan fjerne det med gasbind, kan du i nødsfall bruke en liten, ren bomullspinne.
-
Tørk piercingen med et rent engangspapir, da håndklær osv. inneholder bakterier som kan forårsake problemer for piercingen.