Septum piercing
Bakgrunn
En septum piercing er en av de eldste piercingene man kjenner til, og den er fortsatt svært populær over hele verden. Samtidig utvikles det stadig nye smykkedesigns for septumpiercingen. Septum har blitt observert blant enkelte naturfolk, for eksempel hadde noen inuitstammer denne piercingen fordi de trodde det hindret sjelen i å fly ut gjennom nesen. Den ble også brukt av aboriginerne i Australia. Ellers har den også blitt observert blant enkelte stammer i Sør-Afrika.
Plassering
Septumpiercingen er plassert i det myke området under septum-skilleveggen. Helingstiden er 3-6 måneder.
Komplikasjoner
Det kan oppstå komplikasjoner hvis det blir infeksjon i piercingen, eller hvis smykket ikke er laget av riktig materiale eller er feil størrelse. Mulige komplikasjoner inkluderer:
-
Infeksjon: Dette er en vanlig komplikasjon ved nye piercinger hvis man ikke følger de hygieniske prinsippene, for eksempel ved å berøre smykket mye eller ikke utføre riktig etterbehandling. Tegn på infeksjon kan inkludere rødhet, varme, hevelse, smerte og puss/væske fra piercingen.
-
Irritasjonsbule: Irritasjonsbuler er svært vanlige når man får en ny piercing, og de små røde kulene oppstår ofte i områder med følsomt vev rundt smykket.
-
Allergi: En vanlig allergi er nikkelallergi, som kan oppstå hvis man kommer i kontakt med produkter som inneholder store mengder nikkel. Tegn på nikkelallergi kan inkludere kløe, rødhet, små blemmer eller sår. Vi piercer derfor alltid kun med titanium, som er 100% nikkel-fritt og et svært slitesterkt materiale.
-
Trykksår: Dette kan oppstå hvis smykket, for eksempel, er for lite siden huden rundt piercingen ofte vil hovne opp under helingsprosessen, eller hvis det er konstant trykk på smykket i lengre perioder, for eksempel hvis man alltid sover på den samme siden eller bruker en lue eller et hodebånd som legger press på piercingen.
Smykkevalg
Vi piercer alltid med titanium, siden det ikke inneholder nikkel, som dessverre mange mennesker utvikler allergi for. Samtidig er titanium svært slitesterkt og tåler både vann og mye berøring. Vi anbefaler selvfølgelig kun å bruke smykker laget av materialer som er godkjent for piercinger, for å unngå allergier og infeksjoner. Det anbefales å bruke smykker laget av følgende materialer:
- Kirurgisk stål
- Titanium
- PTFE
- Ekte gull
- Niobium
Hvis du tidligere har hatt problemer med allergi eller vet at du er allergisk mot nikkel, anbefaler vi IKKE å bruke smykker laget av kirurgisk stål eller smykker med belagt overflate, for eksempel forgylt eller svart.
Du kan bruke nesten alle typer smykker til septumpiercingen, for eksempel:
-
Hestesko
-
Ringer
-
Straighte staver
-
Buede staver
-
Septum clickers
Størrelse
Når du velger størrelse, kan det være lurt å vite hvilken størrelse smykke som ble brukt fra begynnelsen av. Som en generell retningslinje bør du bruke smykker med en diameter mellom 8-10 mm hvis du ønsker at smykket skal sitte ganske tett, eller over 10 mm hvis du ønsker en svært synlig piercing. Skulle du angre på septumpiercingen, er dette definitivt en piercing som etterlater minst mulige spor.
Falske septumsmykker
Du kan også prøve ut stilen med falske septumsmykker, enten en falsk ring eller et falskt septumsmykke. Dette kan gi deg en idé om hvorvidt dette er en piercing for deg og om du ønsker at piercingen skal være mer permanent. Uansett om du velger det ene eller det andre, vær klar over at en septumpiercing definitivt vil tiltrekke seg mye oppmerksomhet.
Etterbehandling
Det anbefales å daglig rense den nye piercingen med saltvann (Natriumklorid 0,9%) til den er fullstendig leget.
Saltvann er ikke bare saltvann, så du bør ikke bruke andre saltvannsprodukter som for eksempel kontaktlinsevæske eller øyedråper, da denne blandingen ikke er beregnet for sårrensing.
-
Vask alltid hendene før du berører piercingen, siden det er bakterier på hendene som ikke bør komme i nærheten av piercingen.
-
Rens piercingen med saltvannsløsningen flere ganger daglig. Hvis piercingen er plassert på et sted med begrenset plass, kan du med fordel bruke en steril gaze fuktet med saltvannsløsningen.
-
Fjern all puss rundt piercingen. Sårvæske er en naturlig del av helingsprosessen, men den kan også samle seg rundt smykket og hindre piercingen i å puste og kvitte seg med mer sårvæske. Hvis du ikke får det fjernet med gaze, kan du nøye deg med en liten ren vattpinne.
-
Tørk piercingen forsiktig med et rent engangspapir, siden håndklær og lignende inneholder bakterier som kan forårsake problemer for piercingen.