Nesepiercing
Bakgrunn
Nesepiercing har røtter i gamle tradisjoner, der den blant stammefolk symboliserte status. Andre steder ble den brukt for å drive onde ånder bort. I vår del av verden har den vanligvis vært en estetisk pyntegjenstand uten dypere betydning. Gjennom tidene har det vært mange ulike plasseringer for nesepiercing.
En nesepiercing er omtrent like vanlig som en vanlig ørepiercing, og det er absolutt ikke uvanlig å møte folk med denne typen piercing. Den er utbredt i visse deler av verden og kan ha forskjellige betydninger, noe vi ikke vil gå nærmere inn på her.
Plassering
Den tradisjonelle nesepiercingen er plassert på nesevingen, enten på høyre eller venstre side. Hvor høyt den skal plasseres avhenger av den enkeltes anatomi, men vanligvis er det mange muligheter. Det er viktig å ta hensyn til individuell anatomi når du velger plassering. Ofte vil man lage en trekantet linje fra siden og spissen av nesen, og der hvor de to linjene møtes i midten, plasseres smykket.
Alternative plasseringer:
Helingstiden for en nesepiercing er 3-6 måneder.
Komplikasjoner
Det kan oppstå komplikasjoner hvis det oppstår infeksjon i piercingen, eller hvis smykket ikke er laget av riktig materiale eller har feil størrelse. Mulige komplikasjoner inkluderer:
-
Infeksjon: Dette er en vanlig komplikasjon ved nye piercinger hvis de hygieniske prinsippene ikke følges, for eksempel ved å berøre smykket mye eller ikke utføre riktig etterbehandling. Tegn på infeksjon kan inkludere rødhet, varme, hevelse, smerte og puss/væske fra piercingen.
-
Irritasjonsbule: Irritasjonsbuler er vanlige når du får en ny piercing, og små røde buler oppstår ofte i områder med delikat vev rundt smykket.
-
Allergi: En vanlig allergi er nikkelallergi, som kan oppstå hvis du er i kontakt med produkter som frigjør store mengder nikkel. Tegn på nikkelallergi inkluderer kløe, rødhet, små blemmer eller sår. Vi piercer derfor alltid med titanium, som er 100% nikkel-fritt og et meget holdbart materiale.
-
Trykksår: Dette kan oppstå hvis smykket er for lite, da huden rundt piercingen ofte vil hovne opp i løpet av helingsprosessen, eller hvis det er vedvarende trykk på smykket i lengre tid, for eksempel hvis du alltid sover på samme side eller bruker en lue eller pannebånd som legger press på piercingen.
Piercingen vil vanligvis være rød, øm og hoven de første ukene. Det kan også komme klar væske (sårvæske) fra piercingen. Dette er en naturlig del av helingsprosessen og bør ikke forårsake bekymring. Når den ikke lenger viser de nevnte symptomene, vil den betraktes som overfladisk grodd. Dette betyr ikke at den er fullstendig grodd, og du bør derfor ikke bytte smykke ennå.
Gode råd
-
Unngå å berøre smykket
-
Dekk det med tape hvis du driver med kontaktsport som fotball, håndball, boksing, osv.
-
Unngå solarium og svømmebasseng/boblebad så lenge det heler
-
Unngå å berøre nesen
-
Unngå produkter som inneholder alkohol nær piercingen
Smykkevalg
Vi bruker alltid titanium til piercingen, da det ikke inneholder nikkel, noe som mange mennesker utvikler allergi mot. Samtidig er titanium svært holdbart, noe som betyr at smykket tåler vann og hyppig berøring. Vi anbefaler kun å bruke smykker laget av materialer som er godkjent for piercinger for å unngå allergier og infeksjoner. Vi anbefaler smykker laget av følgende materialer:
- Kirurgisk stål
- Titanium
- PTFE
- Ekte gull
- Niobium
Hvis du tidligere har hatt problemer med allergi eller vet at du er allergisk mot nikkel, anbefaler vi IKKE smykker laget av kirurgisk stål eller belagte smykker som for eksempel gullbelagt eller svart.
For en nesepiercing kan du velge mellom følgende smykker:
-
Neseskrue som er det vanligste smykket. Den har en spesiell skrueform som sikrer at smykket sitter uten å falle ut hele tiden. På toppen av smykket kan det være en vanlig kule eller en sten.
-
Ring er også veldig populær, og det finnes ulike varianter som endeløse ringer og kuleringer, osv.
-
Hestesko er ikke så vanlig for nesefløyen, men brukes mer for septumpiercing. Du kan likevel velge denne typen hvis det er det du ønsker.
Etterbehandling
Det anbefales å rense den nye piercingen daglig med saltvann (natriumklorid 0,9%) til den er fullstendig grodd.
Saltvann er ikke bare saltvann, så du bør ikke bruke andre saltvannsprodukter som kontaktlinsevæske eller øyedråper, da disse ikke er egnet for sårrensing.
-
Vask alltid hendene før du berører piercingen, da det er bakterier på hendene som helst ikke bør komme nær piercingen.
-
Rens piercingen med saltvannsløsningen flere ganger daglig. Hvis piercingen er plassert et sted uten mye plass, kan du med fordel bruke et stykke steril gasbind fuktet med saltvannsløsningen.
-
Fjern all puss rundt piercingen. Sårvæske er en naturlig del av helingsprosessen, men den kan også samle seg rundt smykket og hindre piercingen i å puste og kvitte seg med mer sårvæske. Hvis du ikke kan fjerne det med gasbind, kan du i nødsfall bruke en liten, ren bomullspinne.
-
Tørk piercingen med et rent engangspapir, da håndklær osv. inneholder bakterier som kan forårsake problemer for piercingen.